Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

De nehéz az iskola táska….

De nehéz az iskola táska….

Már bőven túl vagyunk a szeptemberi iskolakezdésen... Nálatok is van első osztályos gyerek? Vagy már tapasztalt szülő vagy, aki ismeri az iskola útvesztőit? Bármelyik csoport tagja is legyél, igyekszünk segíteni, hogy a legoptimálisabban rendezhesd be a gyerekszobát!

Hogyan lehet egy szobát az iskolás gyerek igényeihez igazítani?

A gyerekek óvodából iskolába való átállásával a gyerekszoba berendezésére vonatkozó követelmények is változnak. Először is létre kell hozni egy olyan teret, ahol a gyerekek tanulhatnak és házi feladatot írhatnak.

Inspirációt keresel a gyerekszoba díszítéséhez? A belsőépítészek azt tanácsolják, hogy ne vigyük túlzásba a gyerekszoba berendezését olyan színekkel és extravagáns elemekkel, amelyek elvonhatják a gyerekek figyelmét a tanulásról. A színek mellett a bútorok kiválasztása is fontos! Figyelni  kell, hogy a gyermek magasságának megfelelő íróasztalt és minőségi széket válasszunk. Ideális, ha az íróasztal az ablak elé kerül. Ha nincs lehetőség a természetes fényforrást kihasználni, bátran helyettesíthetjük egy állólámpával. Rengeteg olyan van már forgalomban, amelyek megfelelő megvilágítást biztosítanak, emellett nem károsítják a látást.

A jó minőségű alvás elengedhetetlen!

Így a gyerekszoba másik fontos részéhez érkezünk, ez pedig az ágy. Figyelembe véve, hogy a gyerekek nagyon gyorsan nőnek, érdemes már rögtön egy felnőtt méretű ággyal kezdeni. Ha jól választunk, egész felnőttkoráig megfelelő pihenést biztosíthat.

Bátran ajánljuk bármelyik 90 cm széles ágyunkat a kínálatból. A fenyő és a bükk ágyak nagyon népszerűek a nagyobb gyerekek körében is.

A matrac kiválasztása

Az ágy legfontosabb része a matrac. A jó minőségű gyermekmatrac elengedhetetlen a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez. Jelentős hatással van arra, hogy a gyermek hogyan alszik éjszaka, és hogy reggel kipihenten ébred-e?

A matracnak mindenekelőtt megfelelő alátámasztást kell biztosítania a gerincnek. Választhatsz például kiváló minőségű habszivacsból készült gyermekmatracokat, amelyek megfelelnek a rugalmasság, a kényelem és a higiénia követelményeinek.

TIPP: Black Magic matrac

Ez a matrac két oldalán más-más keménységű habbal rendelkezik, így ahogy változik a gyerek súlya, úgy alkalmazkodik hozzá a matrac is.

Érdekességek az iskoláskorú gyerekek alvásáról

Mit tudunk az iskolás gyerekek alvásáról? A szakértők szerint a hat és tizenkét év közötti gyerekeknek átlagosan kilenc-tizenkét órát kell aludniuk. Felmérések szerint a valódi alvás mennyiség viszont 1,5-2 órával elmarad ettől.

Az alváshiány, amelyet gyakran a gyerekek éjszakai tévénézés vagy számítógépes játék okoz, ingerlékenységhez, fáradtsághoz és fejfájáshoz vezethet. Hozzá kell tenni, hogy még a kisgyermekeket sem kerülik el az alvászavarok. A leggyakoribbak az álmatlanság, az alvajárás és a nappali álmosság.

Tippek a gyermekek minőségi alvásának támogatásához

Mit tegyünk, hogy a gyerekek jól aludjanak és tele legyenek energiával az iskolában? Lefekvés előtt mindig kellően szellőztessük ki a helyiséget, és gondoskodjunk arról, hogy csendes és sötét legyen! A helyiség hőmérsékletének is megfelelőnek kell lennie, az ideális hőfok 18 és 21 Celsius fok között  van.

A gyerekeknek lefekvés előtt egy-két órával kerülniük kell az elektronikus eszközöket, például a tévét, a számítógépet vagy a mobiltelefont. Az elektronika lefekvés előtti használata bizonyítottan meghosszabbítja az elalváshoz szükséges időt, és alvászavarokhoz vezethet.


A gyerekek minőségi alvása bizonyítottan javítja iskolai eredményeiket.

Hogyan állítsuk be a megfelelő rendszert az iskoláskorú gyermekek számára?

Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik tovább alszanak, jobb eredményeket érnek el az iskolában. Az alváshiány viszont depresszió kialakulásához vezethet. 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb az esti rituálék betartása, a gyerekeket mindig azonos időben kell lefektetni és felébreszteni, hétköznapoktól és hétvégéktől függetlenül. Mi az ideális időpont az iskolás gyerekeknek lefeküdni? Sok tanulmány szerint este nyolc óra lenne erre a legideálisabb.

Az orvosok szerint az éjszaka eleget alvó gyerekek jobban viselkednek az iskolában, jobban tanulnak, jobb eredményeket érnek el, jobb testi-lelki állapotuk.