Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan aludj, ha allergiában szenvedsz?

Hogyan aludj, ha allergiában szenvedsz?

Az ágy a legfontosabb bútor a hálószobában. Tartósnak kell lennie és minőségi pihenést kell biztosítania. A gyártók az allergiában szenvedők esetén nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy távol tartsák a poratkákat, baktériumokat és egyéb allergéneket. Miből készüljön az ágy, és melyik matrac, lepedő a legjobb az allergiások számára?

Mit tudunk a pollenekről?

A pollenszezon arra az időszakra utal, amikor a pollen nagy koncentrációban van jelen a levegőben. Legfeljebb 10 hónapig tart és három időintervallumra oszlik, amelyek mindegyikét az allergének más-más csoportja jellemez:

  • tavaszi szezon kezdete - a fás szárú növények, azaz a fák és cserjék pollenje van a levegőben
  • A tavasz második felétől a nyár második feléig – ebben az időszakban a levegő tele van fűvel és gabonapollenekkel
  • a nyár csúcsa és a közelgő ősz - az allergiások leginkább a gyógynövény-allergénektől szenvednek, de a penészgombáktól is

Ezért kifejezetten az allergiások számára készült egy pollennaptár , amelyben nyomon követhetik, mely pollenek „aktívak” az adott időszakban. A naptár azonban csak tájékoztató jellegű, mivel a pollenszezont nagymértékben befolyásolja az időjárás.

Rosszul alszol? Talán a hálószobádban van a hiba!

Ha rosszul alszol éjszaka, elzáródnak a légutak, reggel kiszáradt nyálkahártyával és irritált szemmel ébredsz, valószínűleg van valami allergén a hálószobádban, amire a szervezeted reagál. Az allergiás reakciók leggyakoribb kiváltói a következők:

  • poratkák – az a személy, aki porallergiában szenved, valójában allergiás a poratka ürülékére. Ezek lényegében bármilyen szövetben megtalálhatóak, akár a függönyben és a szőnyegben is.
  • Penészgombák - nedves, meleg, sötét és nem kellően szellőző környezetben képződnek . Megtalálhatod őket a szekrényben, sőt a matracban is. Egy átlagos ember minden este akár 0,5- 1,5 liter izzadságot is beleizzad a matracba, és ha nincs elég friss levegő, a nedvességnek nincs hova mennie, az táptalajt teremt a penészesedésnek.
  • Pollen - a levegőben a legnagyobb koncentrációjú pollen tavasszal és ősszel jelenik meg. A pollen nyitott ablakon keresztül szellőztetve jut be a hálószobába. Kívülről is bevihető a hálószobába ruhán és hajon, ezért hasznos, ha az utcán viselt ruhákat a hálószobán kívül hagyjuk, és pollenszezonban gyakran mosunk hajat.
  • Kisállat allergének – Sokan szenvednek állatallergiától. Az allergének leggyakrabban az állatok szőrében, de a nyálukban is megtalálhatók. 
  •  A hálószobában a minőségi pihenéshez elengedhetetlen az egészséges környezet biztosítása. Ezért ne felejtésünk el rendszeresen szellőztetni, porszívózni és padlót mosni, valamint a hálószobát tisztán tartani . Ezenkívül használhatunk hipoallergén anyagokból készült lepedőket, matracokat, párnákat és takarókat.

Tömör fa ágyon gondolkodtál már?

Az ágy a hálószoba királynője. Amellett, hogy kellően nagynak és tartósnak kell lennie, az allergiások esetében az alapanyag is fontos. A légúti betegségben szenvedők kerüljék a teljesen kárpitozott kereteket , mert poratkák élhetnek benne. Kiküszöbölésük rendszeres karbantartással lehetséges, ami azonban sok időt vesz igénybe, és még mindig nem lesz 100%-os az eredmény. Egy másik változat a laminált ágy, de ezzel fennállhat a ragasztóallergia veszélye.

Az allergiások számára a legmegfelelőbb ágy természetes anyagokból készül , ideális esetben tömörfából, egyszerű kivitelben. A fa természetes és 100%-ban hipoallergén anyag. Egy ilyen ágyat is könnyű karbantartani, hiszen csak könnyedén le kell törölni a port róla. Karbantartási szempontból célszerű az egyszerű keretet választani, felesleges díszítés és marás nélkül, az csak felesleges porfogó ilyen esetben.
Az allergiásoknak tárolóhely nélküli ágyat kell választaniuk . Ez gyakran meggátolja a levegő megfelelő keringését a matracban, amiben így penész képződhet. Ezenkívül megtartja a port, amely az egyik legirritálóbb allergén. Ezért a legjobb választás a tárolóhely nélküli ágy, amely alatt könnyen lehet porszívózni.

Pihentető alvás antiallergén matracon

A matrac az ágy mellett az allergiások alvásminőségét is befolyásolja, különösen azokét, akik légúti betegségekben szenvednek. Számukra gyártanak olyan matracokat, amelyek megakadályozzák az allergiás reakciókat . Speciális, rendkívül higiénikus anyagokból készülnek, ennek köszönhetően nem maradnak meg a matracokban az allergiás reakciókat kiváltó baktériumok és atkák. Ezek általában légáteresztő habok vagy természetes anyagok. Ezenkívül a matrac ellátható olyan anyagokkal dúsított védőhuzattal, amelyek gátolják az allergiás tünetek megjelenését. A huzatok általában magas hőmérsékleten moshatók, aminek köszönhetően minden allergén szennyeződés könnyen eltávolítható.

Kínálatunkban ilyen például az Antibakteriál Bio-Ex táskarugós matrac.
 

Az egészséges alvást nem csak az allergiásoknak megfelelő matraccal, hanem a megfelelő ágynemű- és lepedőválasztással is támogathatod.

Ágynemű allergiásoknak

Érdemes antiallergén ágyneműt választani. Ezek üreges rostszálakból készülnek, és moshatóak is. Itt megtalálod őket.

Az ágyneműt legalább kéthetente egyszer ki kell mosni 60°C-on, ideális esetben 95°C-on. A maximális mosási hőmérsékletet a címkén találja. Már 60°C-os hőmérsékleten megszabadulsz minden allergéntől. Az allergének levegőn keresztüli terjedése miatt a szárítás nem javasolt a szabadban, inkább a szárítógépben .

A legjobb anyag a pamut , amely ellenáll a magas mosási hőmérsékletnek, kellemes, légáteresztő és felszívja az izzadságot. Egy másik lehetőség a mikroszálas huzat. Bár nem természetes eredetű, az atkák nem telepednek meg benne. A bambuszhoz is ideális, amely tökéletesen elvezeti az izzadságot a bőrről.