Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Inspiráció egy stílusos hálószoba kialakításához

Inspiráció egy stílusos hálószoba kialakításához
A hálószoba olyan helyiség, ahol sokkal több időt töltünk, mint a nappaliban, ezért fontos odafigyelni a kialakítására. Fontos, hogy biztonságban és zavartalanul érezzük magunkat benne. A hálószobának pihenésre kell csábítania.  Hogyan lehet ezt elérni? Gondosan válassza ki a színeket, a kiegészítőket, a világítást, a bútorokat és különösen az ágyat!

Az ágy a legfontosabb bútor a szobában

Válasszunk olyan ágyat, mely minden követelménynek egyszerre megfelel: kényelmes, elősegíti a hatékony pihenést, egyszerű és mégis pompásan beillik a hálószobába!

 A kárpitozott ágyak elsőre nagy puha párnának tűnnek fejtámlával. Ezt főleg azok fogják értékelni, akik szeretnek olvasni vagy beszélgetni az ágyban. Ezzel a megoldással szívesen heverészünk majd a hálószobában, ami valóban ennek a helyiségnek a fő célja.

Nem csak a matrac , de az ágyrács is nagyban hozzájárul a kényelemhez . A legnagyobb kényelmet akkor érheti el, ha manuálisan vagy elektromosan állítható rácsokat vásárol . A legkényelmesebb pozíciót ilyenkor mi magunk állíthatjuk be.

A hagyományos kínai feng shui tanítások szerint az ágyat a fal felé kell helyezni, és fontos, hogy mindkét oldalról megközelíthető legyen. Kerülje el, hogy közvetlenül az ablak alatt legyen! 

Ne zsúfolja tele a hálószobát bútorokkal!

A legjobb megoldás, ha a hálószoba modern kialakítását a minimalizmus és a légiesség ihleti, ezért nem szabad túlzsúfolni a helyiséget bútorokkal. Elegendő lesz az éjjeliszekrény , egy szekrény, egy sminkasztal és esetleg egy kényelmes olvasó szék . Az ágy és a fal vagy a gardrób között legalább 70 centiméteres rést kell hagyni, hogy kényelmesen körbe tudjunk járni. A hálószobában határozottan nem szerencsés, ha tükrök vannak a falon, mivel a bennük lévő tükröződés egy harmadik személy jelenlétét éreztetheti. A tükröt inkább tegyük a szekrényajtó belső oldalára!
 

Színek és anyagok, amelyek a béke érzését idézik

A modern hálószobák színei inkább a világos és pasztell tónusokon alapulnak. Nyugtató színek a bézs, szürke, kék vagy zöld. A klasszikus, amely soha nem ront el semmit, a fehér. Az ágyneműnek, a függönyöknek, az ágykárpitoknak és a lámpaernyőknek azonos színűnek vagy legalább hasonló tónusúnak kell lenniük. Ha élénkíteni szeretné a falakat, nyúljon a tapéta után, ezt azonban csak a fal egy részére vagy egy falra alkalmazza! Az egyik legnépszerűbb a krémszínű, műanyag virágnyomattal.

 

Színpszichológia

  • Kék – mindenekelőtt megnyugtat, így tökéletes a hálószobában való használatra. A szabályokra azonban ügyeljünk! Ha túl sok a kék, különösen világoskék, a szoba hidegnek és kényelmetlennek tűnhet. A túlzottan sok sötétkék szín viszont meglehetősen nyomasztó hangulatot idéz.
  • Zöld - egy másik nyugtató szín, amely pozitív hatással van testünkre. Tudat alatt a természetet és a tavaszt idézi. Ezért optimistának és kellemesnek fogja érezni magát jelenlétében. Ha pasztellzöld és fa elemekkel díszíti hálószobát, az modern hálószoba hatását kelti. Választhatjuk még a pisztácia vagy a világoszöld alma árnyalatait is. A smaragd színeivel távoli, egzotikus hangulatot idézhetünk.
  • Szürke - olyan szín, amely soha nem megy ki a divatból. Semleges, ami lehetővé teszi a kiegészítőkkel és dekorációkkal való játékot.
  • Fehér - semleges szín, amely azonban nem lehet túl sok, hogy elkerüljük az ún kórházi hatást. Világosítja és szellőzteti a helyiséget, így az nem tűnik szűknek. A festéshez nem csak hófehéret lehet választani, lehet elefántcsontot vagy bézs.

Törekedjünk arra, hogy a hálószobában minél több természetes anyag legyen . A legnépszerűbb a fa, amelyet falburkolatként vagy fapadlóként is használhatunk. A fából készült lámpák vagy csillárok is remek megoldások erre.  

Játék a fénnyel

A bútorok berendezésénél érdemesebb az egyszerűségre törekedni, a világítás tervezésénél viszont bátran elengedhetjük fantáziánkat. Egy olyan hálószobába, amely a béke érzését hivatott kelteni, a több lépcsős világítás a legalkalmasabb. Az első lépés a központi mennyezeti lámpa, amely felfüggeszthető. A következő lépés a szoba sarkában álló lámpa, majd az éjjeliszekrényen kis lámpák, a képzeletbeli cseresznye a tortán pedig teamécsesek dizájnos gyertyatartókban.

Minden világításnak rendelkeznie kell ernyővel, amely kellemesen tompítja és lágyítja az izzó fényét. A fény színe inkább meleg fehér legyen, meghitt hangulatot keltve.
 

A munka nem tartozik a hálószobába!

Ezek biztosan nem kellenek egy hálószobába:

  • asztal
  • televízió
  • vasalódeszka
  • elektronika

Ha kis lakása van és a hálószobában kell elhelyezni a dolgozószobát, válassza el a két területet például paravánnal! A TV azonban semmi esetre sem lóghat a falon, és a közelben se legyen más elektronikai eszköz, például számítógép. Ezek a készülékek olyan hullámokat bocsátanak ki, amelyek zavarhatják alvás közben, és munkavégzésre bíztatnak, ezek pedig megakadályozzák az ellazulást és a pihenést.

Fokozza a hangulatot dekorációkkal!

A bútorokhoz hasonlóan ezt sem szabad túlzásba vinni! Csak olyanokat válasszon, amelyek megfelelően kiegészítik a belső teret. Kerülje a nagy, harsány színű képeket, és nyúljon a családi fényképekhez! Az egyszerű gyertyatartók kiválóan mutatnak a komódon vagy a polcon. Felpezsdíthetjük a falat egy indiai álomfogóval, az éjjeliszekrényre pedig egy illatosított, pálcás diffúzor kerülhet. A legjobban a levendula és a kamilla illata járul hozzá a nyugodt alváshoz.